woensdag 14 mei 2008

lot en stère - oftewel houtperikelen


we hebben nu letterlijk een flinke bos hout voor de deur .........

Hout is in dit bosrijke gebied de belangrijkste energieleverancier. Er wordt op gekookt en het huis wordt er mee verwarmd. Het is bijna het gesprek van de dag. Niet ieder dorp heeft echter een eigen bos en dan moet je dus inkopen. Ons dorpje hoe klein het ook is beschikt gelukkig over een groot eigen bos. Dit bos is verdeeld op jaren in vakken, we telden wel tot aan 24 (2024?). Nu was ons bij de koop van het huis ook het hout beloofd. Maar waar was dit hout? De voorraad in de schuur en ook in het tweede huisje was aardig geslonken sinds onze bezichtiging, dus waar was de rest. Het is absoluut 'not done' om van de stapel van een ander te pakken. We hoorden in ieder geval dat er nog veel hout van de vorige eigenaar in het bos lag, gemakkelijk te herkennen aan de korte stukken...

Hoe werkt nu de verdeling van het hout. Als ik het goed heb begrepen gaat het als volgt. Per jaar zijn er een aantal bomen te verdelen. Als eigenaar van een huis heb je tegen een geringe betaling - in dit dorpje € 10,00 - het recht om je via een zgn lot (=aandeel) in te tekenen. Bij het omkappen van de bomen in november worden deze bomen door de boswachter gemerkt met nummers. Hiermee beschik je over een aantal stère (kuubs). Dit aantal kan per jaar verschillen. Op een eenvoudig kladje wordt dit bijgehouden. Zo kun je zien in welke jaren aan wie welke nummers er zijn verdeeld en hoeveel kuub dit is. De bomen moeten voor 1 april ieder jaar gezaagd en gestapeld te zijn. Dit kun jezelf doen of laten doen. Een stère is dus een kubieke meter hout. Het uithalen van dit hout uit het bos is voor iedere boer met trekker een koud kunstje. De karren van 1 meter breed zijn hiervoor speciaal gemaakt en kunnen ongeveer 3 stère vervoeren. Maar als je er geen een hebt, moet je dus iets zien te regelen.... Zo kan er gerekend worden per stère of per uur. Kun je het nog volgen?

Nu ons hout nog........ Na lang zoeken had Hermann ergens ver achterin wat gevonden. Niemand wilde dit destijds ophalen omdat het in te kleine stukken was gezaagd. Handig voor de kachel, maar niet handig om te stapelen op de kar. Maar er moest nog meer zijn. Op een dinsdagochtend zochten we Robert op, die direct over het hout begon. Hij was al door een vriend gebeld, dat het hout wat nog niet was gezaagd weg moest. Het zou tenminste gaan om 52 stère, volgens hem waard wel € 900 waard, maar wij mochten het voor de helft hebben..... Toen ik hem duidelijk maakte dat het hout bij de koop van het huis zat, zei hij dat dit de helft betrof. Wij waren dit natuurlijk niet eens met hem, maar om de discussie op dat moment te vermijden zei ik hem terug te bellen. We wilden eerst eens even uitzoeken hoe dit nu precies in elkaar steekt. Misschien hadden wij het niet goed begrepen? Het blijkt in ieder geval de gewoonte te zijn, dat het hout bij de verkoop mee gaat. We kwamen erachter dat als je gezaagd, gekloofd en droog hout voor ong. € 20,oo voor de deur werd bezorgd. De buurman zou het voor zo'n € 30,00 per uur uit het bos halen. En op de zaterdag voor vertrek wilde Jean Claude ons helpen - voor € 3,00 per stère haalde hij direct de tractor van stal. En dit is echt het enige voertuig dat door de kuilen van het bos komt. We hadden snel onze rekensom gemaakt en aarzelden geen moment. In twee keer rijden bracht hij een grote vracht, hielp hij mee met ophalen en afhalen, maar hij rekende slechts vier stère af. Wij blij, hij blij. Wat er nog ligt komt van de zomer; het commentaar van Robert wachten we gewoon maar af.
En de buurman helpt ons de volgende keer misschien, maar dan zal hij wel met zijn prijs moeten zakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten