donderdag 20 mei 2010

'domme kracht'


Heel langzaam leefde H. toe naar zijn megaklus, de aanpassing van de achterkant. Om er alvast in te komen werd er een betonnen voet gestort.  Niet helemaal logisch kwa volgorde zou later blijken, maar wel leuk om mee te beginnen. En om mijn conditie op peil te houden werd deze 20 cm hoge voet voorzien van ja alweer mijn favouriete traptrede's aan weerzijden...  Tip voor de klusser-lezer: een ondergrondje van natte kalkcement zorgt ervoor dat het beton zich hecht aan de ondergrond.


Wie niet sterk is moet slim zijn en gebruikt daarom een domme kracht. En daar bedoelen we natuurlijk geen mensen mee! Dit handige hulpmiddel heeft ervoor gezorgd dat het tonnenwegende dak met een fractie omhoog getild kon worden. Het weer was met ons op de dag van de bevrijding, die in Frankrijk op 8 mei wordt gevierd. Er kon begonnen worden om de hele laag stenen beetje bij beetje af te halen en elders tijdelijk neer te leggen. De stenen worden nl. straks deels weer voor onder de dakrand en deels voor een scheidingsmuur ergens anders binnen hergebruikt. Anderhalve dag waren ze er zoet mee en H. veranderde langzaam maar zeker in een stoffig typje... 


De houten scheidingsbalk boven de opening was zo weg, maar de betonnen balk had heel wat meer werk. Achtereenvolgens met boor en beitel, slijpschijf en betonschaar werd de verbinding verbroken. Met een zware doffe klap en een grote stofwolk achter zich latend viel het op de grond. Een fraai ''litteken' werd op het verse betonnen randje achtergelaten.


Hierna kon er weer worden opgebouwd. Eerst werd de dakrand aangevuld met een nieuwe dubbele rand stenen. Tussenin werd het puin en gruis als isolatie gestort. De randen langs de gerafelde natuurstenen muur werden met cementblokken verder afgewerkt. Dat ook hierin met verschillende maten in het verleden was gewerkt kwam H. pas achter toen hij het 1e blok wilde vastleggen. Ter plekke is er wat afgehaald of bijgevuld, naar gelang de situatie. De golplaten deur heeft een soort van kozijn gekregen, zodat het nog steeds open en gesloten kan worden. Het open gat is tijdelijk gedicht met wat transparant golfplaat. En de overgang naar het terras is gelijk gemaakt.  H. heeft er samen met de kids ruim vier dagen over gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Het wachten is nu op het kozijn en de deuren.
.
oude situatie augustus 2009     tijdelijke nieuwe situatie mei 2010

2 opmerkingen:

  1. Hoi Dorie, Herman, paps en mams,
    Alvast een hele goede reis en heel veel genieten in la douce France, dat het maar een geestelijke adrenalinestout mag zijn voor allemaal.
    Liefs en xxx Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Moon, we nemen er dan natuurlijk wel een wijntje bij!

    BeantwoordenVerwijderen