zaterdag 14 maart 2009

énergie éolienne

Chinees spreekwoord -
als de wind aanwakkert bouwt de een muren, de ander molens....


de heuvel van Champot

Tijdens onze week vakantie hoorden we van buren verderop terloops dat binnenkort windmolens op de heuvelrug waar we in de verte op uitkijken geplaatst zouden worden. Het was gepubliceerd op het gemeentelijke aanplakbordje in november vorig jaar. Nu kijken we altijd wel even op deze papiertjes, maar eerlijk gezegd ontgaat ons wel eens het een en ander als er zoveel ambtelijke taal wordt gebruikt. Mijn eerste reactie was ongeloof. En toen ik bij de burgemeester er naar informeerde werd er laconiek gereageerd, want het lag immers in een ander departement, nl. de Haut-Saone.

Een zoektocht volgde. Met windmolens worden dus niet de Don Quichotte 'moulin a vent' bedoeld. De grote broer van het lieflijke molentje is de windturbine, in 't frans énergie éolienne, vernoemd naar de Griekse windgod. Deze website Windpower laat zien waar door heel Frankrijk de stalen reuzen een plek gaan krijgen en wat de status is van de procedure. In een plaatselijke krant wijzen twee bestuurders (waarvan degene rechts dezelfde achternaam heeft als onze vorige burgemeester en verdacht veel op hem lijkt) trots naar waar de 4 molens in de omgeving van Fouvent zouden kunnen komen na goedkeuring. Elders bij Bourgignon les Morey en bij Roche Morey komen er nog 6. In totaal dus 10!

Windenergie is op zich een duurzame energie, maar er zijn vele voors en tegens te vinden. Op 'wonen en leven in Frankrijk' heb ik op het forum naar ervaringen gevraagd, want ongetwijfeld zijn er meer die hier mee te maken krijgen. Is het lelijk, hinderlijk of verrommeling of is het een bouwkundig element als kerktorens en electrapalen en heb je je als buitenlander je gewoon koest te houden? In eerste instantie reageerde ik heel primair, want mijn uitzicht van mijn plekje mag door niemand verstoord worden en is door mij betaald.... Het ideaalbeeld van rust en ruimte wil ik zo lang mogelijk vasthouden, dat zelfs het geluid van een enkele verlaten auto al storend kan zijn. Ik besef me natuurlijk dat dit geen realistische kijk is. Hier in Nederland kijk ik uit op onze eigen kassen en 300 meter verder staan die van de buren. Dagelijks gaan er vliegtuigen boven ons hoofd af en aan. Dus wat zeur ik eigenlijk.ons uitzicht - rust en ruimte.........

Ik buig mijn hoofd nu, stel mijn principes bij en wacht af op wat misschien komen gaat. We zijn tenslotte te gast in Frankrijk en de barricaden zijn er niet voor ons....
*

7 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad een moeilijke kwestie als je gekozen hebt voor rust en ruimte en je vervolgeens geconfronteerd wordt met dergelijke gevaartes. Ik kan me dit heel goed voorstellen. Ons uitzicht is op die van de heuvels van Parc du Morvan en toevallig had ik het er vorige week nog over met mijn buurman nav een in aanbouw zijnde woning in ons dorpje. Mag men in het weiland voor 'onze deur' zomaar iets bouwen? En zo ja, kunnen wij daar dan iets tegen ondernemen? Het antwoord was 'ja men mag daar iets bouwen en nee, daar kun je niets tegeen doen'. Hij zit in de gemeenteraad dus hij zal weten waar hij het over heeft... diepe zucht van mijn zijde...

  Ik hoop dat het allemaal meevalt en jullie er uiteindelijk geen last van zullen ondervinden. Jammer is het zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmm, ik geloof dat de eeeee van mijn toetsenbord blijft hangen :)))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben ook windenergie in Victoria. Ik vind het geweldig. Veel beter dan kolencentrales ....

  Er zijn veel mensen die niet graag wind generatoren op of in de buurt van hun land. En terecht. Maar zoals u zegt, onze stukje landschap is binnengevallen om de dag door airoplanes en helikopters. Er zijn wegen en powerpoles en gebouwen, en dus een windgenerator - het is niet veel anders.

  Translated by Google. Hope it makes sense!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. How great Teresa you're 'talking' dutch suddenly! - first I thought you had taken a speed-course in Dutch, but than I saw it was translated by Google.
  You felt the sense of my opinion. Using free nature's energy is much better than urniaumstuff or coles. Than we have to accept the new things that comes with it. xD

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja Marion, ook al woon je er echt en doe je nog zo je best om ingeburgerd te raken volgens mij blijft je toch die 'buitenlander' als het om de autochtone belangen gaat. Ik hoop dat het niet al teveel van je eindeloze uitzicht wegsnoept. Schrijf je er iets over op je andere website?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat je altijd 'de buitenlander' zult blijven maar wat betreft inmenging in dorpsbelangen, is dat (in deze streek tenminste) geheel afhankelijk van je eigen op- en instelling naar de mensen en de omgeving toe. Overigens moet ik daarbij wel verklappen dat het erg helpt als je hier woont en werkt en dus je inkomstenbelasting en sociale lasten hier betaalt.

  Wat betreft mijn vorige berichtje.
  Aan de rand van ons dorp staan een aantal huizen waarvan de laatste een vrij uitzicht op de weilanden en het dorp had. 'Had' omdat er nu een nieuw huis gebouwd wordt dat werkelijk het gehele vrije uitzicht van het voormalige laatste huis, wegneemt. Hierover heb ik mijn buurman gevraagd of de bewoonster van dat laatste huis daar iets tegen heeft kunnen doen. Dit bleek niet zo te zijn, het stuk land naast haar huis heeft het label 'constructible' en gaat men daar in dit geval een huis bouwen, dan kun je daar niets tegen ondernemen.
  Wijzelf wonen midden in een weiland waar de pachter van het land zijn koeien laat grazen. Er zal niet gebouwd worden, het is boerenland en ook daar zitten weer een pakket eisen aan vast. Maar mocht de pachter misschien een loods willen plaatsen voor zijn hooiopslag, dan kunnen wij daar niets tegen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heeft het label constructible te maken met de bestemmingszones van de gronden zoals die op het kadaster staan vermeld? En ik neem aan dat eea ook bekend is op het gemeentehuis welke gronden wel en niet bebouwd mogen worden.

  BeantwoordenVerwijderen