maandag 5 januari 2009

EntreeVoor zover ik heb kunnen ontdekken zijn er geen deurbellen bij deur hier in het dorp. In de stad zal dat wellicht anders zijn. Je klopt met de hand of met een klopper, wacht op geluid of een antwoord zoiets als 'entree' en je stapt de keuken binnen. Een achterdeur is er nauwelijks en meestal bevindt zich aan de voorkant de woonkeuken. Niks geen halletje of kapstok, je valt letterlijk met de deur in huis.

En wat ook typisch Frans is, alle deuren gaan naar binnen open. Openslaande tuindeuren kan, maar dan wel naar binnen. Dit zal te maken hebben met de leuke, gezellige luiken, die wel naar buiten opengaan, maar die alleen van binnenuit gesloten kunnen worden. En deze luiken worden door de woonverzekering min of meer verplicht gesteld. Geen preventie is nl. geen uitkering.

Nu heb ik al vanaf het moment dat ik van mijn ouders de grote stad Amsterdam in mocht een zwak voor oude deuren gehad. Ik zal er dan ook alles aan doen om onze deur te behouden. Het liefst zoals ie nu is, doorleefd en verweerd. Natuurlijk zou de deur voor het behoud opnieuw geverfd moeten worden en waar nodig met een plankje gerepareerd. Volgens het aankooprapport is dit de enige loodhoudende plek van het huis (inclusief de luikjes aan de voorkant). Dat betekent dus mondkapje op en schuren maar. Ik heb ergens in een blog gelezen dat ook oud behang ook loodhoudende verf kan bevatten en dat degene die dit laag voor laag heeft afgekrapt er blijvend ziek van is geworden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Guido heeft zijn deur sinds kort vervangen. Hij had nog echt een ouwetje - eentje met planken in de breedte, zoals de deur bij ons in het bijhuis. Als ie slim is maakt ie daar een mooie tafel van, maar als het in de weg staat mag de deur wel bij ons een plekje bij de andere reeds opgeslagen deuren krijgen. (dus Guido als je dit leest..)

Je ziet hier een aantal deuren die tijdens de afgelopen weken zijn gefotografeerd in Langres, Gray en in het dorp. Ooit, ooit, als ik alles uit het analoge fotoarchief kan opduiken zal ik een serie maken van de mooiste deurenfoto's op huisnummer uit de landen die ik heb bezocht.

noot toegevoegd op 08-01-09:
Op deze blogpost kun je goede informatie vinden wat er achter het woord deuren schuilgaat...

7 opmerkingen:

 1. wauw, das echt het roer om, val hier zomaar binnen en heb 'even' uitgebreid rond gelezen. Altijd leuk om aan andere culturen te kunnen ruiken, niet waar? Wij wonen in Deutschland, en ookal dicht bij Nl, toch weer hele andere culturen. Veel plezier in jullie huisje daar en hier. Groeten van jeany

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Dorie, ik vind je verhalen erg leuk, houd zelf ook van die wijze van schrijven, en een hoop humor ertussen zoals je bij mij gezien hebt. Wij zijn inderdaad "geimmigreerd", dat heet alles behalve werk. we wonen op een half uur rijden van de NL grens, dus mijn man rijdt toch naar Nl om daar zijn werk te doen. Dus helemaal om zijn we niet ;)Ik heb 2 blogs, deze en 'Brunnen', dat is mijn deutsche blog. Ik ben de hele dag thuis dus ik moet wel intigreren hé? haha. Maar wij genieten hier ook. Wij wilden uit de drukte van NL weg, en toen de kids het huis uitgingen, zijn wij ook vertrokken. Vandaar. Vind je het goed als ik een linke naar je plaats? Zolas ik al schreef, vind je blog erg leuk. Groeten van jeany

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dorie,

  Mooi om daar in Frankrijk zo'n plekje te hebben.
  Het aanbod aan oude deuren is in Frankrijk en Italië en meerdere landen volgens mij toch groter dan in Nederland.
  Ik heb even op de link geklikt naar mijn weblog (waarvoor mijn dank), maar ik weet niet of het aan het moment lag, maar het gaf een foutmelding en geen verbinding.

  groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dorie--
  Funny--when I take a trip, I tend to take pictures of doorways, and fences, even cracks in the sidewalk ... Nice to see these!
  Michele

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo jeer nu werkt de link naar je uitleg - ik weet niet de snelle methode dus op een omslachtige manier moet ik eea knippen, plakken etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig al die deuren !!!
  En wat een leuke verhalen overal bij .

  BeantwoordenVerwijderen