zondag 1 november 2009

La Toussaint


.
Vandaag 1 november was de verjaardag van mijn oma, leve haar ziel. Vandaag is ook de dag van allerheiligen. In Frankrijk wordt de dag van La Toussaint zeer bewust gehouden en het is in het hele land een vrije dag. Voor deze zondag vandaag dus een beetje pech...
.
.
Toussaint is in Frankrijk sterk vermengd met Allerzielen op 2 november, in Frankrijk Le Jour des Morts geheten. Oorspronkelijk brachten de Fransen op deze dag een bezoek aan het kerkhof om bloemen, meestal chrysanten, op het graf van hun overleden dierbaren te leggen. Tegenwoordig wordt dit ook al op 1 november gedaan. Al weken van te voren staan er bij de bloemenwinkels in grote getale de potten met fleurige bolchrysanten. Helaas niet om een terras in het najaar op te fleuren, zoals wij dat graag zien. Het is dan ook echt een grove belediging om de franse buurvrouw te verblijden met een mooie potchrysant... Een zak tulpenbollen is dan beter op zijn plaats!

4 opmerkingen:

 1. Hoi Herman,

  Herinner je je ons nog? Wij zaten samen met jou bij de workshop van Hein vorig jaar. Zo af en toe lees ik een stukje op jullie blog, erg leuk om te zien wat jullie allemaal doen en meemaken daar.

  Wij zijn nog steeds zoekende, een paar maanden geleden kwam er een huis erg dichtbij maar we konden het helaas niet eens worden over de prijs. De week na de kerst gaan we weer een poging wagen en zijn we een weekje in de Haute Marne. Zijn jullie toevallig ook daar in die week? Het zou leuk zijn als we even een kijkje konden komen nemen...

  Groeten van Gerard en Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerard en Mirjam, bedankt voor jullie berichtje. Zou je via de mail jullie emailadres kunnen achterlaten, dan laat ik weten wanneer of we er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi hoi,

  Ik heb geen e-mailadres van jullie. Of kan ik die hier ergens terugvinden?
  Ik las al dat jullie er niet zullen zijn tussen kerst en oud en nieuw. Jammer, wie weet een volgende keer!
  Het is daar goed koud geweest heb ik begrepen (-18 zelfs) maar de week na de kerst wordt het alleen maar boven nul, zelfs 's nachts. Jammer voor ons, geen sneeuw, maar wel wat makkelijker begaanbaar.

  Groetjes, Gerard en Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Omdat jullie berichtje als anoniem en no-reply bij ons binnenkomt, kunnen we niet direct naar jullie mailen. En ik ben er nog niet zo snel uit hoe ik een emailformulier op deze blog kan toevoegen. Door op mijn creatieve weblog (re-bovenin) te clicken kun je daar in de rechterbalk onderaan via mijn emailadres contact zoeken. Voor nu dus even een omslachtige weg, maar hij werkt wel.

  BeantwoordenVerwijderen