dinsdag 28 oktober 2008

allo, allo 'halloween '

Alhoewel Halloween een uit Amerika naar Europa overgewaaid populair volksfeest is heeft het de laatste drie jaar behoorlijk vaste voet aan de grond gekregen in Frankrijk, meer dan in Nederland. Kinderen trekken, verkleed als spook, vampier, heks of skelet, de huizen langs om snoepgoed op te halen. Volwassenen trekken 's avonds verkleed de stad in om feest te vieren in met pompoenen en spookachtige attributen versierde cafés en discotheken. Het Fort van Cognelot met zijn donkere barakken bij Langres is zo'n uitgelezen plek om spooknachten te houden. Overal werden er foldertjes uitgedeeld. Bij de aanplakborden van het gemeentehuis wordt melding gemaakt van feesten in de buurt. Ook winkeletalages en de straten en pleinen van Franse steden worden steeds vaker met dergelijke attributen versierd.

Wij reden door dit langgerekte dorpje Beire Le Châte, gelegen in de buurt van Dyon en werden verrast met allerlei heksenfiguren. De ene pompoenneus nog langer en krommer dan de ander. . Allemaal prachtige stillevens, vrolijk uitgedost in oma's kledij en sjaals uit de 60-ties. Echter toen we een stoepenvegend dametje zagen, riep Hermann 'He, deze doet het nog'. Zelf vind ik de vlaggen aan de lantaarnpalen erg origineel. Iedere familie heeft zo zijn unieke halloweenwapen. In ons eigen dorpje had Pierre zich uitgeleefd op prachtige uitgeholde pompoenen, waar iedere avond lichtjes in brandden.

In 2001 is er een blokje postzegels voor ontworpen in Frankrijk. Hier en daar krijgt het feest een eigen Franse naam, want Engelse woorden gebruiken blijven voor veel Fransen toch zoiets als vloeken in de kerk. Helaas schieten deze namen me niet meer te binnen......


Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Halloween looks like fun in your country Dori. In Australia we do not do much for halloween. I like your pictures, very colourful.

    BeantwoordenVerwijderen