maandag 2 juni 2008

Feux de la Saint-Jean - eerste dag van de zomer

Sinds kort krijgen wij post per email van onze burgemeester. Terwijl wij onze uiterste best doen om Frans met hem te spreken, ziet hij zijn kans schoon om zijn Engels bij te spijkeren.

Deze aankondiging is echter in het Frans - een uitnodiging om de langste dag van het jaar te vieren, de eerste dag van de zomer. Een feestdag in Frankrijk, waarbij de St.Jansvuren worden ontstoken. Klinkt wel heel erg gezellig en er ligt nog genoeg hout in het bos, minstens de 50 stère die ons ooit is toegezegd..... Al weken van te voren is het dorp bezig om de hoge houtstapel op te bouwen. Helaas we kunnen er niet bij zijn als het vuur wordt ontstoken - de champagne en cake ten spijt.

Het gebruik van de vuren stamt eigenlijk uit voorchristelijke tijden. Men kende aan het vuur een reinigende werking toe en ook de boze geesten konden erdoor worden verjaagd. Om het Sint Jansvuur te ontsteken moet er maagdelijk vuur worden gebruikt - vuur zonder tussenkomst van een lucifer. Men maakte vlammen door het wrijven van hout of op het slaan van stenen.

Zo zouden van allerlei Sint Jansplanten de Sint Janskronen worden gevlochten en boven de huisdeuren worden gehangen, als machtige tover- en liefdesmiddelen. De blaadjes van de herfsthooi bevatten estherische olien die de depressiviteit doen verdrijven.


En als je een takje van het Sint Janskruid in je schoen legt, kun je de volgende dag de dierentaal spreken......

Meer informatie over de gebruiken en de geheimzinnige krachten rondom de St. Jansvuren kun je oa. vinden op www.heidendom.nl/midzomerbrink.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten