zaterdag 7 januari 2012

kozijnen

Zoals in het vorige berichtje geschreven, had H. twee kozijntjes meegenomen op maat gemaakt door de firma Zuiderveld. Reuze aardige mensen, kwalitatief goed materiaal en je krijgt het zoals je het hebben wil.Franse ramen gaan naar binnen open en wij volgen graag hun traditie. Echter wij vroegen ons af waarom naar binnendraaiende ramen zo favouriet zijn in vele landen om ons heen. Op het Frankrijkforum zijn daarover hele discussies geweest. De volgende argumenten heb ik gevonden op de site van Joost de Vree. Hij vertelt dat
- esthetisch pluspunt van naar binnen draaiende ramen is dat hang- en sluitnaden rondom het raam niet zo zichtbaar zijn
- ook de buitenzijde van de ruit is gemakkelijk schoon te maken
- bij naar binnen draaiende ramen is moeilijker in te breken
- het raam kan voorzien worden van een valbeveiliging aan de buitenzijde of van een anti-inbraak-rooster (denk aan bv. oude huizen in Parijs)
- het raam kan voorzien worden van zonwerende luiken die van binnenuit geopend en gesloten kunnen worden
- het raam kan geopend blijven terwijl een zonwerend screen naar beneden is, wat aangename koelte brengt
- een plantenbak aan de buitenzijde onder of aan de raamdorpel kan gemakkelijk worden onderhouden
- neemt wel meer ruimte in "in huis": omdat in Nederland vaak kleine huizen worden gebouwd is dit een nadeel, zij het gering. 


Deze kozijnen met naar binnendraaiende ramen kosten in Nederland meer dan het naar buitendraaienden standaard model. Daarom zijn we in de franse bouwmarkten op zoek gegaan naar kant- en klare kozijnen. Terwijl de fransen hun kerstmaaltijd al bij elkaar zochten in de overvolle supermarkten, konden wij in alle rust ons laten informeren. Bij bouwmarkt Leclerc is de keuze reuze, zeker als je voor een standaardmaat komt. Wij zoeken kozijnen om de grote stalopeningen aan de voorkant af te werken, dus is het puzzelen welke maat het beste uitkomt. Ze zijn in prijs stukken voordeliger dan hier, maar de kwaliteit is er ook naar. Het gebruikte hout is de helft dunner en het hang-en sluitwerk is erg simpel volgens H. Is zelf maken dan de oplossing? We hebben nog even de tijd om dat uit te zoeken.

3 opmerkingen:

 1. Wat zijn jullie toch handig. Ik vind het echt leuk om te lezen hoe jullie alles aanpakken.
  Ik heb nog een leuke link voor je, echt je moet vanaf het begin gaan lezen, echt te gek leuk en hij heeft super tips.
  http://bouwvalinfrankrijk.blogspot.com/

  Groetjes
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dank je Hermine voor deze tip, ga hem zeker lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het heel knap van jullie. Ik zelf zou dit nooit voor elkaar kunnen krijgen hier moet je echt technisch voor ingesteld zijn!

  BeantwoordenVerwijderen