zaterdag 13 maart 2010

vreemd gesis

Bij het openzetten van de wateraansluiting hoorde H. ineens vreemd gesis. Was dat de dikke slang die ik ooit bij het huis gezien had? Speurwerk bracht de oorzaak aan het licht. Ergens uit de muur aan de andere kant van de badkamer kwam een straaltje water uitgespoten. Vreemd eigenlijk, twee winters lang is het goed gegaan en 20 graden vorst gaf geen problemen, maar nu bleek het dikke pak PURschuim niet voldoende gewerkt te hebben. Waarom niet? Na het wegpulken van de isolatie bleek dat er om wazige redenen het doorvoerpunt van de badkamer door de vorige bewoner verlegd te zijn, waardoor er ergens een U-bochtje lag waar het water nooit uit zou kunnen ook niet als er afgetapt was. Door de vriesdruk op het water waren daar juist de soldeerpunten gesprongen.


Op vrijdagmiddag werd er 2x heen en weer gereden naar Champlitte voor wat kopermateriaal om een noodreparatie te maken. H. had goed gezien dat er een dunne en dikke leiding lag (in Nederland 12 en 15 diameter) en nam dus als alternatief de franse maatnorm 12 en 14 mee. Echter terug bleek dat dun en dik betekende 14 en juist, 16! Nog net voor de  weekendsluiting kon het omgewisseld worden. Er kon die avond nog 'getapt' worden. 


Op zaterdag werd bekeken hoe de leiding verlegd moest worden. Geen eenvoudige klus, het bad moest eruit. En een ander doet het altijd anders dan jijzelf gedaan zou hebben. Er werden weer wat koperen leidingen gehaald, dit keer in Langres. De oude waren onbruikbaar en werden weggehaald en zowel in de badkamer als daarbuiten werd alles weer opnieuw gemaakt. Het nam de hele dag in beslag, maar uiteindelijk ligt het aftappunt op de juiste laagste plek en we hopen dat hiermee de problemen voorlopig wegblijven.oude situatie (li)                                           nieuwe situatie (re)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten