woensdag 10 juni 2009

voorbereiding voor pakjesavond..



5 december is nog ver weg, maar we moeten voorbereid zijn om op Sinterklaasavond de pakjes in goede staat te ontvangen. De schoorsteen van ons 'hans & grietje huisje' had bij het weghalen van de dakstenen een lelijk gat gekregen. Dit moest weer worden opgebouwd, zodat de rest van het dak verder kon worden afgemaakt. En zodat we er zeker van zijn dat de pakjes in een juiste baan naar beneden vallen en niet ernaast...


Allereerst werden er planken gelegd op de balken die de open schuur verbinden met dit huisje. De buurman vertelde ons dat er ooit lang geleden een muur heeft gestaan die het huisje met de grote boerderij verbond. Vandaar ook de balken. Guido klom op het laddertje en Hermann zorgde voor aanvoer van het materiaal. De betonmolen mocht zijn kunsten laten zien! Het nam best nog wel wat tijd in beslag, want ook nu moesten de stenen weer per stuk gepast worden. En nu staat er weer een keurig vierkantje met een simpel hoedje van schuingeplaatste dakpannen erop.
.

vrijdag 5 juni 2009

De nieuwe kleuren van de Haute-Saone?


Rijdend vanuit ons department de Haute-Marne door de dorpjes in de Haute-Saone kom je soms wonderlijk gekleurde huizen tegen. Lenoirr, een van de followers, mailde* me dat er in veel andere departementen tot in detail geregeld is welke kleuren en materialen er gebruikt mogen worden en welke soort ramen je moet kopen als je gaat renoveren. Toen ik de kleur van de dakpan niet had genoemd op onze vergunning, kwam het direct retour met de aantekening dat zonder vermelding van de kleur de aanvraag vernietigd zou worden. In dit departement lijkt de rem eraf gehaald te zijn. Jammer is het dat het rustige, oude karakter van de omgeving hiermee vervaagt, maar vrolijk wordt ik er wel van.
*Voor wie meer wil weten over de kleuren in Frankrijk kijk dan eens in 'Les couleurs de la France' van J-P. et D. Lenclos

woensdag 3 juni 2009

standaardmaten



'Even' een oude boerderij verbouwen is niet mogelijk en al helemaal niet als je het s-a-m-e-n wilt doen. Voorbeelden genoeg in de verbouwprogramma's op televisie. Nu hadden wij het voordeel dat de benedenverdieping al een aardige basis heeft gekregen. Over een kleurtje wordt je het wel eens en als het niet staat is dit snel overgeschilderd.



Anders wordt het bij constructie-werkzaamheden. Nu na 1 jaar pakken we de eerste grotere klus aan. De 'kleine' slaapkamer boven, 'klein' in vergelijking met de rest van de kamers die komen gaan en toch nog maar liefst 6.00x3.75 gaat meten. De kneep zit 'em in de hoogte. H. wil graag werken met de standaardmaten van de gipsplaten, die volgens zijn zeggen 2.60mtr hoog zijn. Ik daar en tegen wil uitgaan van de 'standaard'maten die de boerderij aan ons geeft en dat is een stuk hoger. Tegenargumenten als groot zat, meer stoken en platen te kort worden verworpen met meer ruimtelijk gevoel, extra deken en platen overdwars.


Vrouwelijke logica, ik weet het niet. Maar mijn gevoel zegt dat als je een 'standaard'doos in je oude huis bouwt net zo goed een nieuwbouwhuis had kunnen nemen. Dat je een grote stoere oude balk niet boven het plafond moet zitten, maar juist onder het plafond nog in het zicht moet laten komen. En dat een kromme balk ook wel 'recht' gemaakt kan worden met steentjes, deden ze vroeger ook. H. is al een end op weg, maar beter ten hele gekeerd, dan ten halve gedwaald... We zullen zien, nemen er nog een wijntje op en slapen nog wat extra's nachtjes voordat we dit 'akkefietje' gaan slechten .
*