donderdag 31 juli 2008

une belle vue



Het Hans- en Grietje Huisje dat dwars voor ons huis staat is helaas lang niet meer bijgehouden. Het dikke originele leiendak zal er helemaal af moeten. Het gaat erg veel geld kosten om dit in dezelfde stijl op te bouwen en ergens in Bourgondie zijn nog enkele dakdekkers die zich hierin gespecialiseerd hebben. Binnen zouden we nog zo'n 5 ruimtes kunnen maken. Her en der zijn nog wat oude spulletjes te vinden, echter niet meer bruikbaar. Alhoewel, die oude trap kan nog wel een plekje krijgen in de badkamer als handdoekenrek.... als ik die stoel nog een beetje opknap, zal een plantje erop niet misstaan... en de oude leitjes zouden we misschien in het terras kunnen inmetselen...

Starend uit het venster bedenk ik hoe het straks allemaal zou kunnen worden....

kijk, hier werken wij aan een ecologische berm

Deze tekst las ik langs de snelweg in Belgie. Laat onze tuin er nu net zo uit zien als de Belgische snelwegbermen. Met de bosmaaier is er nog wel een looppad gemaakt, maar voor het overige gaat de natuur haar gang.

Resultaat is een schilderij van allerlei akkerbloemen en onkruiden, voor de muziek zorgen de krekels en na een flinke regenbui laten de naaktslakken en masse een rituele dansuitvoering zien......

woensdag 30 juli 2008

en toen was er licht.......

Fraai is anders, maar het werkte deze noodoplossing - een plastic bak met meter.

Na diverse mailtjes gooide ik mijn handicap in de strijd. Zelf was ik niet op het idee gekomen en had ik nooit gedacht dat het nog eens zo in mijn voordeel zou werken. De SCICAE begreep onmiddellijk dat ik voor het opladen van mijn scootmobiel stroom nodig heb en zou daar dan ook direct zorg voor dragen. Op de dinsdag voor vertrek heeft de monteur deze kast opgehangen. Wel moest nog even een kabeltje doorgetrokken worden op het electrakastje binnen. Voor alle zekerheid hebben we dat door een electricien laten doen, opgetrommeld door de buurman. Alle lichten deden het weer, geen enkel stopcontact is beschadigd en de boiler en wasmachine waren nog heel; kortom de schade is beperkt gebleven tot aan de buitenkant!

Wel is er nog wat heen en weer geschrijf nodig naar verzekering. Ook is het nog wachten op een nieuwe offerte van de scicae. De oude konden we verscheuren, want dat was de prijs als we een eerste aansluiting zouden krijgen. Maar tot die tijd hebben wij deze tijdelijke oplossing. En als ik de verhalen van anderen weleens beluister kan dat nog wel eens heel lang zijn....

vrijdag 4 juli 2008

toet toet met mijn scoot

Oplettende lezers hebben vast gemerkt dat ik daar de komende weken zonder auto zit. Ik wordt gedropt met 3 kinderen en manlief rijdt weer naar huis. Werk op de kwekerij gaat juist in de zomermaanden helaas door. Dus naast het nu eventuele grote ongemak van geen stroom, heb ik geen snel vervoer.

Er is natuurlijk de mogelijkheid om daar ter plekke een 2ehands deuxchevautje te kopen. Het zou dan gaan om een gebruik van twee weken en dat staat dan niet in verhouding tot de kosten van aanschaf. Huren zou een optie kunnen zijn, maar in mijn geval moet de auto op de rem worden aangepast.

Ik bereid me nu voor op een autoloze vakantie. We zorgen dat er heeeeelveeeeeeeeel voorraad in pak, doos en zak meegaat, zodat ik niet voor ieder dingetje op pad moet naar de Colruyt die 9km verderop ligt. De bakker komt drie keer in de week langs en er rijdt een vleeswagen 2x in de week. Diepvries gaat voorlopig even bij de buurman in de vriezer. Verse groenten halen we bij Pierre van de zorgboerderij.

Als het goed is krijgen we nog een paar keer bezoek van kennissen en familie met auto(!) waar ik dan zeer dankbaar een beroep op mag doen. Als alternatief achter de hand is er ook nog een busje die zo'n vier keer per dag heen en weer pendelt naar de dorpjes in de buurt.

En last but not least, willen we toch zelf op pad dan neem ik mijn supersonische scootmobiel, die heuvelaf minstens 20km per uur haalt. De kinderen stappen op hun mountainbikes.

hoe overleef ik in Fr zonder........... stroom (3)

We zijn Hollanders en blijven nuchter. Dus toch ook maar een noodplan maken en op een praktische manier de problemen overwinnen:

* veel kaarsen voor licht, warmte en gezelligheid * koken op het oude campinggaskomfoortje van mijn moeder * s'avonds de kachel flink opstoken met daarop een grote pan vol water voor het bad * stroomkabeltje naar de buren leggen * mijn scootmobiel opladen bij de buren, want deze vakantie ben ik er zonder auto * een noodvoorziening laten aanleggen als dit mogelijk is * een agregaatje huren? * adressen voor overnachting achter de hand houden * heel vaak en onverwachts ergens vlak voor het eten verschijnen met een fles wijn.....*


Voor actieve bloglezers volgt daarom hier een oproep. Wie heeft nog meer goede raad? Alle ideeen zijn welkom!

(foto: deze vakkundig aangelegde vuurstapel is gemaakt door Stepstones-adventure)

hoe overleef ik in Fr zonder........... stroom (2)

Mijn kinderen hebben op de scouting nog wel wat van die kleine suvivaltruucjes geleerd, maar daarvan herinner ik me alleen nog het kaartje van de diverse touwknopen.

Misschien een spoedcursus in B2B (back2basic) volgen van Stepstones-adventure? "Minimaal leven, maximaal genieten… Naast het ervaren en verleggen van grenzen, het leren gebruik maken van eigen positieve vaardigheden en het aanleren van diverse technieken om in de natuur te (over)leven, zullen we zoveel mogelijk genieten van de prachtige omgeving waarin we ons bevinden en ons pad zoeken. Het zal niet makkelijk zijn, maar problemen moet je ook overwinnen:“Klim op de zwerfkei die je pad verspert en geniet van het uitzicht !”

Klinkt heel uitdagend en opbeurend en voor dat laatste hoef ik niet eens ver te zoeken, dat hebben we naast de deur ....

(voor de foto is een stand-inn gebruikt van Stepstones-adventures)

donderdag 3 juli 2008

hoe overleef ik in Fr zonder........... stroom (1)



Gaan we nog wel of gaan we niet weg. Want hoe overleef je zonder stroom?

Een handboek van Francine Oomen over dit onderwerp is nog niet geschreven. Daarom heb ik eerst even op de site van SCICAE rondgesnuffeld. Bij het hoofdstuk 'que faire en cas de panne' vond ik een telefoonnummer. Die heb ik reeds gebeld en dat heeft nog weinig opgeleverd.
Voor meer bruikbare tips heb ik even op de site van Koers op Frankrijk gekeken. Daar was het probleem na een romantisch 'bijelkaarkruipenomwarteblijven' snel opgelost door alleen het hendeltje op de disjoncteur van 0 naar 1 te halen. Helaas zelfs dat lukt bij ons ook niet meer, want 'they exploded and melt down' volgens het laatste mailtje.
Tja, hoe nu verder. In de 2e WO ging men fietsen om stroom op te wekken, je spierkracht gebruiken als energiebron. Niet heel erg geschikt voor mij, maar het is aardig om te zien hoe dit idee op http://www.new-energy.tv/categorie.php/8/33/je_lichaam_als_energiecentrale.html?trailer=33 verder is uitgewerkt.

woensdag 2 juli 2008

van het kastje naar de muur.......

Ben nu een week verder en nog weinig wijzer omtrent de verrichtingen van de SCICAE. Alle zeilen zijn bijgezet om de juiste mensen te pakken te krijgen, maar het is hiervandaan wel heel erg moeilijk en omslachtig de juiste mensen te vinden. De verzekering wacht op een reparatiebegroting. Als zij toestemming geven dan kan ik toestemming geven. Om de begroting heb ik drie keer reeds gevraagd, twee keer per mail en 1 keer telefonisch. De verantwoordelijke electraman was op pad en dus bij de telefoniste het telefoonnummer van de buurman achtergelaten als ze aan de gang willen. De burgemeester gevraagd om enizgszins de controle erop te houden.
We gaan er volgende week heen voor onze vakantie en het zou dan toch wel heel prettig zijn als de meter er weer hangt en er electra is, zodat we aan de slag kunnen. Maar nee, zo kreeg ik vandaag per mail en op mijn verzoek gelukkig in het Engels. Ze beginnen niets zonder mijn acceptatie en zeker niet voor mijn vakantie. Er zijn 'heavy repairs' te verwachten en er wordt zonder blikken of blozen gezegd dat er geen electra is als we in ons huis komen. Hoe maak je nu duidelijk dat de meter geen verzekeringskwestie is, dat dit eigendom is van de maatschappij en eigenlijk direct vervangen moet worden. Het aanbrengen van een stoppenkast en ook het trekken van leidingen is achter de meter en dat mag je voor zover ons bekend zelf doen. (boek Hein Verdam 'Huis opknappen in Frankrijk')
Als we er nu gewoon gewoond hadden, zouden we dan ook twee weken zonder stroom zitten? Lijkt mij niet! Dan komt er toch in ieder geval een noodvoorziening. Grrrr, ik word letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd .............